APR 20 2017

Att tänka på när man tar ett lån

Ekonomi

Majoriteten av oss kommer att ta ett eller flera lån under vår livstid. Som student är det ju väldigt vanligt att ta ett CSN-lån, när man skaffar boende som inte är en hyresrätt är ett bolån mer eller mindre normen, men det finns många andra anledningar till varför en person känner att de behöver ta ett lån. För ens eget bästa finns det dock saker man bör fundera på innan man tar ett lån.

Behöver du låna?

Det första man bör fråga sig själv är om man faktiskt behöver ta ett lån. Det är inte alltid fallet att detta är ett måste utan kanske är mer av en bekvämlighet då man skulle kunna vänta en period och spara ihop pengarna istället.

Hur mycket?

Summan är ju alltid den stora frågan när man ska ta ett lån och det är lätt hänt att man avrundar lite väl mycket uppåt för ”säkerhets skull”. Men det viktiga är att man aldrig lånar mer än man faktiskt behöver.

Vilket typ av lån?

Det finns olika typer av lån och de kommer med olika krav. Ett av de mest ekonomiskt säkra lånen man kan ta är bolån då långivaren får en säkerhet i bostaden. Den exakta motsatsen till detta är snabblån och är det dyraste sättet att låna pengar då de har både höga avgifter och räntor. Den största kategorin hamnar mitt emellan dessa två och kallas normalt set för privatlån. De har oftast högre ränta än bolån, dock inte alls lika höga som snabblån, men det finns en del som lovar lägre ränta.

Kan du betala tillbaka?

Innan man tar ett lån måste man vara säker på att man kan betala tillbaka det. I de flesta fall kommer man behöva betala tillbaka redan månaden efter lånet och kan man inte göra detta är man inte i tillräckligt stabil ekonomisk situation att ta lånet till att börja med.

Kategorier
Arkiv